Lipii cu gust de ceapă pe tigaie
Dacă aveţi în frigider 1,2 pahare de lactate şi nu mai ştiţi ce să pregătiţi pentru micul dejun, faceţi aceste lipii. Veţi spune: ,,Ooo,nuuu... nu e pentru mine, nu iubesc ceapa!". Nu vă grabiţi să le refuzaţi, căci în aluatul lor nici urmă de ceapă nu găsiţi, dar gustul, mmm... gustul este demenţial şi în combinaţie cu smîntînă sau maioneză, în combinaţie cu o bucăţică de caşcaval gustos, aceste lipii se mănîncă în 5 minute. Nu mai vorbim de ingredientele simple şi accesibile tuturor gospodinelor. Aşadar,urmăriţi cea mai simplă reţetă de lipii.
Reţeta: 200 ml.lapte (puteţi folosi chefir, zer, iaurt natural, lapte puţin acrit), 4-5 gr. (1 linguriţa rasă) bicarbonat de sodiu,1 lingură de zahăr,1 ceapă mare, 350-380 gr. făină (în dependenţă de umeditatea ei şi mărinea cepei), 200 ml.ulei fără miros pentru a le prăji.
Umplutură: 400-500 gr.cascaval tare, 200 gr.smîntînă sau maioneză.
Mod de prepărare: În laptele sau chefirul de t.camerei adăugăm bicarbonatul de sodiu ,sarea, zahărul şi amestecăm bine pînă ingredientele respective se dizolvă. Sub formă de ploiţă adăugăm jumătate din făina propusă (făina o cernem din timp, iar cînd o punem în lapte o adăugăm ,trecînd-o iarăşi prin sită). Ceapa curăţată şi spălată o trecem prin cea mai măruntă răzătoate, ca să fie la gata ca un piureu. Piureul din ceapă îl încorporăm în amestecul nostru şi mai apoi, cîte puţin, adăugăm restul făinii.
Frămîntăm aluatul pînă devine neted şi se desprinde de pe mână. Presurăm masa cu făină, punem coca de aluat, o acoperim şi o lăsăm să se odihnească 10 min.
Împărţim aluatul în 10-12 părţi egale, îl adunăm în biluţe, le acoperim cu un prosop şi le lăsăm iarăşi la odihnit 10 min. după care le întindem.
Atenţie !!!Foaia pentru lipie trebuie să fie întinsă foarte subţire, mai subţire ca aluatul pentru colţunaşi.Toate lipiile trebuie făcute şi mai apoi le prăjim. De ce? Deoarece lipiile se prăjesc rapid şi uleiul va fierbe în zădar (8,10 secunde pe o parte şi tot atîtea pe cealaltă). Nu, nu vor fi crude, căci, am menţionat mai sus, aluatul pentru lipie se întinde foarte subţire. Focul trebuie să fie mare. După ce prăjim lipia, o punem direct pe şerveţelul din hîrtie, pentru a absoarbe surplusul de ulei.
Atenţie!!! Nu prajiţi lipiile mai mult timp decît este indicat în reţetă, căci vor fi uscate şi crocante. Dar ,dacă şi s-au primit aşa, nu vă descurajaţi, căci sunt extraordinar de bune şi gustoase. Lipiile se rulează calde, deaceea pregătiţi-vă umplutura din timp, iar atît timp, cît sunteţi ocupate cu prăjitul, acoperiţi lipiile gata cu un prosop ca să nu se răcească!
Lipiile sunt gata şi le putem servi cu un ceai fierbinte ,împrospătat cu lămâie.
Poftă bună!