Colaci din făină integrală

Colaci din făină integrală

                                                       Colaci din făină integrală

Mereu optez pentru o variantă mai sănătoasă a pâinei, deaceea coc pâine în condiții de casă din făină integrală, adăugînd în ea și puțină făină de secară. Dacă am să zic că o iubeam de mică, am să mint, căci tare mă mai supăram pe mama cînd ne punea pe masă pâine neagră (așa îi spuneam) și nici seama nu-mi dădeam că e cea mai gustoasă pâinică și cea mai sănătoasă. Deja devenind și eu gospodină, am îndrăgit-o și nu lipsește niciodată de pe masa mea. Din această cantitate de ingrediente am facut 2 colacei. Asadar, urmăriți ingredientele și modul de preparare.

Ingrediente: 550gr.făină de griu integrală, 50 gr.făină integrală de secară, 50 gr.ulei, 5 gr.drojdie, 2 lingurițe de sare,semințe de susan, semințe de floarea soarelui, apă calduță turnăm peste făină cernută cît ia.

Se face maiaua  pentru aluat. Într-un vas încăpător vom adăuga drojdia,citeva  linguri de apa, 2 linguri de făină și vom lăsa totul să se odihneasca 10-15 min. Punem restul fainii,sarea si încetul adaugam apa,uleiul.Frămîntăm aluatul pînă obținem o cocă de aluat moale și elastic. Ungem fundul vasului cu puțin ulei, punem coca de aluat, acoperim cu peliculă alimentară și îl punem în frigider pe o noapte.  A doua zi, dimineața,scoatem aluatul din frigider, îl lăsăm să se încălzească 30 min. și începem a modela colăceii.

Divizăm aluatul în 2 parți, facem 6 biluțe și le lăsăm acoperite 20  min.sa se odihnească.

Modelăm colacii, împletindu-i.
Îi punem într-o tavă tapetată cu hîrtie.Îi ungem cu ulei+apa și îi presurăm cu semințele pregatite. În mijlocul colacilor punem cîte un pahar ca sa pastram gaura colacului. Paharul de sticla îl ungem cu ulei.


Dăm tava în cuptorul supraîncălzit la 180C tim de 30 -35 min. Colacii sunt gata. Poftă bună.Bunica recomandă