Tort Geta

Tort Geta

Tort Geta

Am lăsat denumirea acestui tort, care e nemaipomenit de gustos exact aşa, cum este scris în caieţelul meu cu reţete vechi. Nu m-a lăsat inima să schimb nimic în această reţetă, deoarece nu doresc să se şteargă sau să dispară nimic din ceea ce îmi este atît de aproape inimii mele, din ceea ce îmi este foarte şi foarte scump. Doresc să fiu înţeleasă corect, scumpelor, dar anume aceste reţete apreciez şi ţin mult la ele. Şi ştiţi de ce? Deoarece sunt reţetele mamelor şi bunicuţelor noastre, reţete care mai ,,trăiesc" încă, chiar dacă ele nu mai sunt printre noi. Bunicuţele noastre au gătit tot timpul din ce au avut, bunicuţele noastre au gătit cum numai ele au ştiut să gătească, bunicuţele noastre au gătit din ingrediente naturale și simple, dar atît de deosebite şi delicioase au fost bucatele lor, atît de unice. Ele nu au avut şcoală de bucătar, nu au folosit cîntarul ca noi, au gătit ,,la ochi" sau au folosit paharul, borcanul sau lingura ca unitate de măsură, dar au fost perfecte în bucătărie! Iată de ce îmi plac reţetele lor, dragile mele, iată de ce ţin atît de mult la ele şi le-am păstrat pînă acuma. De unde eram să ştiu eu, că la vîrsta mea de peste '50 le vă voi lăsa şi pentru Dv.-stră pe acest blog culinar?

Foile tortului ,,Geta" este făcut din 4 ingrediente, eu am adăugat al 5-lea ingredient (zahărul vanilat), căci de mică nu puteam suporta mirosul înţepător de amonie. Dar cum fără ea? Anume amonia face ca acest tort să se topească în gură, anume acest ingredient face foile fragezi, fragezi de abea le poţi atinge. Vă recomand să-l faceţi, fetelor, cu sinceritate. Sunt sigură că îl veţi îndrăgi cum l-am îndrăgit încă din copilărie şi eu. Să trecem la treabă.


INGREDIENTE:

  1.  Un pahar de 250 gr smăntână
  2. 200 gr zahăr
  3. 450- 460 gr făină
  4. 10 gr amonie
  5. 5 gr zahăr vanilat

CREMA :

  1. 750 gr.smântână de casă.
  2. 150 gr.de zahăr
  3. 10 gr.zahar vanilat
  4. 1 borcan de 600 ml. vişină în suc propriu

MOD DE PREPARARE:


Se pregăteşte foarte simplu. Stingem amonia în smântână. Adăugăm celelalte ingrediente şi frămîntăm aluatul. Făina o adăugăm treptat, cîte puţin. Dacă amestecul mai cere făină, mai adăugaţi puţin. Coca de aluat trebuie să fie netedă şi elastică. Împărţim aluatul în 8 părţi egale, acoperim cu folie alimentară ca să nu se usuce biluţele de aluat şi întindem foile. Folosim pentru a le da formă o farfurie cu d. de 24 cm. Din marginile înlăturate mai facem o foaie, restul le vom folosi pentru a orna tortul.


 

Aveţi grijă să nu vă îndepărtaţi pe mult timp de lîngă cuptor. Foile sunt foarte fine şi se coc doar 1, 2 minunte la 180C, chiar 150C, depinde de potenţialul cuptorului Dv.-stră.


MOD DE PREPARARE CREMĂ:

Batem smântâna cu zahărul şi zahărul vanilat. Avem grijă să urmărim procesul ca să nu se taie crema, deoarece smântâna de casă este grasă şi se bate repede.Asamblăm tortul. Vedeti video pe canalul meu de YouTube cum îl fac. 

Tortul asamblat îl lăsăm pe masă 30-40 minute (pe anotimp răcoros) după care îl punem în frigider pe 3-4 ore. Peste 3,4 ore tortul îl putem servi.Poftă bună, dragi gospodine! Vă recomand sincer şi sunt sigură că veţi îndrăgi acest tort delicios.


Bunica recomandă