Plăcinte triunghi cu sfeclă de zahăr

Plăcinte triunghi cu sfeclă de zahăr

                                                                       Plăcinte foioase triunghi 

    La cîte rețete reușite și diverse am făcut, nu mă satur să experimentez niciodată. Este sezonul sfeclei de zahăr, deaceea am hotărît și ei să-i dau prioritate în bucătăria mea. Am ales îngrediente să se combine perfect cu această rădăcinoasă. Am preparat un aluat elastic, flexibil, puțin mai gras la consistență. Am adăugat la umplutura de sfeclă de zahăr miez de nuci fărîmițate. Le-am modelat cu cea mai mare plăcere și dăruire, întrucît aluatul parcă era viu și îmi asculta mânile, iar rezultatul, va dați seama, a fost peste măsura așteptărilor mele. Ce aromă, ce bunătate mi-a inundat bucătăria !!! Am multe de descris, dar să trecem la rețetă.

Ingrediente: 100gr. margarină, 425 gr.făină, 200 ml.apă, 1 ou (oul întreg a cîntărit 62 gr.), 1 linguriță sare (5 gr), 1 linguriță zahăr.Daca excludeti oul(se poate),puneti faina doar 400 gr.)

Modul de preparare a umpluturii: vom avea nevoie de o sfeclă de zahăr mare pe care o curățim de coajă și o dăm prin răzătoare. O călim în ceaun în unt sau ulei, pînă se înmoaie ( vreo 15 min). O răcim și adăugăm  150 gr.de miez de nuci ușor prăjit în tigaie fără ulei sau bine uscat.Modul de preparare a aluatului: margarina trebuie să fie de temperatura camerei. Într-un vas vom amesteca apa cu sarea. În această compoziție vom adăuga treptat făina. Vom modela o cocă de aluat moale.

Coca de aluat o întindem de aproximativ 18 cm în diametru. Vom unge foaia cu 50 gr. margarină, apoi o împăturim în două. Aplicăm pe stratul de la suprafața și cele 50 gr.de margarină rămase și rulam aluatul. Presurăm puțină făină pe masă, trecem aluatul rulat prin făină, îl punem în peliculă și îl dăm la rece pe 1 oră.


Dupa 1 oră scoatem aluatul din frigider,îl frămîntăm puțin pe masa presurată cu făină, îl împărțim în două parți, pe care le vom lăsa pe masă sa se odihneasca 10-15 min. Peste 15 min le întindem cu citorul, le ungem cu ulei și le suprapunem. Le lăsăm să se odihnească pe masă timp de 20 min.


Întindem fiecare foaie pe rînd cu mânile pe masa unsă cu ulei. Daca vedeți că foaia nu se întinde ușor, mai lasați-o să se odihnească pe masa unsă cu ulei. Vom obține o foaie mare și transparentă, pe care o vom tăia fîșii. Nu am întins foaia chiar tare cum o fac de obicei, căci umplutara de sfecla o poate rupe și nici nu era nevoie la așa aluat foios.


Punem umplutura pe fiecare fîșie și modelăm plăcintele.
La fel procedăm cu a doua foaie. Pentru a doua foaie putem folosi ca umplutură brînză proaspătă de vaci. Le putem modela la fel.


Punem plăcintele modelate în tavă. Le ungem cu gălbenuș de ou+ 1linguriță apă. Punem tava în cuptorul supraîncălzit la 180C timp de 30-35 min. 

Poftă mare!!!


Dragi gospodine, pentru mine acest aluat este o descoperire și anume etapele pregătirii, căci în tot ce facem trebuie investit timp, răbdare și dragoste... Sper să vă placă această rețetă atît de simplă și deosebit de reușită... Succese,dragile mele..!!!


Bunica recomandă