Cozonac cu brânză și stafide

Cozonac cu brânză și stafide

Cozonac cu brânză și stafide


Gospodinele noastre foarte mult iubesc să pregătească cozonaci. Deobicei adăugăm în aluat tot felul de bunătăți, stafide, fructe uscate, semințe de tot felul, magiun, miez de nuci și alte delicii. Țin minte cum bunica mea umplea cozonacul cu brânză proaspătă de vacă. Făcea aluatul din cele mai simple ingrediente, nu avea diferite adausuri, dar cocea cei mai perfecți cozonaci în cuptorul de la țară. Ce timpuri frumoase au fost! Îl cocea cu multă dragoste și dor de cei dragi, de nepoții și copiii care vor veni în curînd. Să trecem la pregătirea cozonacului. Din cantitatea ingredientelor am pregătit un cozonac într-o tava de 35 cm în lungime și 35 cm în lățime. Mai jos puteți urmări un video cu modul în care l-am împletit.
Ingrediente:


 1. 1 ou
 2. 2 gălbenușuri
 3. 150 gr zahăr
 4. 50 gr unt pe care l-am topit
 5. 0,5 linguriță sare
 6. 10 gr drojdie uscată
 7. esență de vanilie
 8. 650 gr făină

Pentru umplutură:


 1. 600 gr brânză proaspătă de vaci
 2. 2 ouă
 3. 80 gr stafide
 4. zahăr după gust ( eu am folosit 150 gr)
 5. cîteva picături de esență de vanilie sau un plic zahăr vanilat


Pregătim aluatul. Într-un vas punem laptele călduț, zahărul și drojdia. Lăsăm 10 minute amestecul pentru ca drojdia să se dizolve. Peste 10 minute adăugăm sarea, gălbenușurile și ouăle bătute. Punem făina cernută. Modelăm o cocă de aluat, dar nu o modelăm până la sfârșit, întrucît trebuie să adăugăm untul. După ce am adăugat untul, frământăm bine aluatul cam 10 minute pentru ca untul să se incorporeze bine în aluat.

Acoperim aluatul cu peliculă și îl dăm la loc cald pentru 1 oră- 1,30 minute. 

Între timp prefătim tava și umplutura. Pregătim tava pentru copt ( 30/30). O tapetăm bine cu unt. Într-un vas amestecăm brânza cu ouăle, zahărul, zahărul vanilat și stafidele.

După ce aluatul s-a dublat în volum, îl divizăm în două părți. Întindem cu citorul prima parte. Acoperim tava cu el, dar marginile nu le tăiem. Punem umplutura. Întindem a doua foaie. O împletim. Am atașat  modul de împletire în materialul video de mai jos.
Ungem cozonacul cu un gălbenuș de ou și îl dăm în cuptorul preâncălzit la 180C pentru 35-40 minute, dar depinde de cuptorul fiecărei gospodine, așadar, vă adaptați după capacitatea cuptorului.Cozonacul este gata. Se taie după răcire. Poftă bună.
Bunica recomandă